Retur elever 1961


1961 England

Juni 1961 - Jyderup børn til England
Gennem Verdens-venskabsforbundet er tilrettelagt en rejse til England for 27 elever og 3 lærere fra Jyderup Realskole.
Rejsen er delvis en genvisit hos ”Young Farmers association” hvorfra 17 unge i fjord besøgte Jyderup-Mørkøvegnen.
Der findes indkvartering sted dels hos de 17 englændere som i fjor var på besøg her, og dels i andre private hjem.
Turen går til Kent i England og vil vare 14 dage med afrejsen den 26. juli. Leder bliver fru Agnes Thastum Sørensen og lærer Hjorth Olsen og frue.
Det er elever fra 4. Mellem og enkelte realister, der deltager i turen, som alt iberegnet koster godt 300,- kr.
Der foretages forskellige udflugter, bl.a. til London, Canterbury og forskellige historiske steder.
På tirsdag kommer en repræsentant fra Venskabsforbundet til Jyderup Realskole for at orientere om rejsen, og der vil i den forbindelse blive vist film, der giver oplysninger om rejsen, ophold m.m.1

Fra Jørgen Gybel Jensen: Avisartikel (del 2) og program for turen

Jyderup realisterne i swimming-pool
Rejsebrev fra to af Jyderup Realskoles elever om en vellykket Englands-tur
Jyderup Realskoles realister, der med lærerinde fru Thastum Sørensen og lærer Hjorth Olsen og frue, har været på rejse i England – en genvisit indendenfor ”Verdens Venskabs Forbundet” - er vendt hjem efter en tur rig på oplevelser. I fortsættelse af det rejsebrev, vi tidligere har gengivet, fortæller to af deltageren, Ellis og Jørgen, om den sidste del af opholdet, og giver på deres friske og fornøjelige facon et glimrende indtryk af det udbytte turen har givet.

Hello Jyderup’er
Torsdag den 27. juli besøgte vi Swanley Horticultural Institute. Det var meget interessant at se, hvorledes de forskellige planter blev dyrket i England.
Fredag formiddag tog de fleste af os til en swimmingpool. Om aftenen kørte vi ud til en farm. Af en engelsk gård at være, var den meget moderne f.eks. havde den eget mejeri. Hele gården blev beset, hvorefter vi prøvede, hvad det vil sige at være på markvandring- og under denne så vi bl.a. en kalv, der lige var kommet til verden…

Lørdag bød på tur til Crittenden Farm, Near Tonbridge, hvor vi så, hvordan humle bliver dyrket. Ejeren, mr. Thompson, inviterede os med til sit hjem. Der var en pragtfuld have med en masse forskellige planter og blomster af sjældne slags. I haven var der også swimmingpool, men da det var lidt køligt, var det kun de modigste, der hoppede i. Alle blev budt på et dejligt ”te-måltid” med masser af kager og biscuits. Lørdag aften holdt alle danskerne party for de engelsk værter, hvilket var vældig morsomt.

Søndag den 30. startede vi sammen med Chelsfields Y.F.C. fra Chelsfiels Fire Sto. For at køre Margate. Vi måtte alle betale 7 ”bob” for hele turen. I Margate blev vi henrykte over den brede strandbred og skyndte os at finde et sted, hvor der ikke var alt for mange mennesker. Efter en tur i bølgerne, måtte vi skyndsomt fjerne vore ejendele, for tidevandet var ved at overskylle det hele! Så kunne vi bedre forstås, hvorfor der ikke havde været så mange mennesker på den del af stranden!
Efter ”vandgangen” gik vi en tur i ”Dreamland”, hvor vi faktisk brugte en hel del penge, men det havde været en dejlig dag da vi, trætte og søvninge, nåede tilbage til Chelsfield.

Med tog drog vi om mandagen til London for at se House of Parliment. Det var vældig interessant. Derefter gik nogle på ”Shopping”, andre tog til Hyde Park for at sejle et par timer. Også dagen efter tog vi til London, denne gang med bus. Vi standsede ved ”The Festival Hall”, hvor vi skulle møde bussen fra Øst-Kent, og kørte derpå til Westminster Abbey. Her så vi bl.a. coronation Chair, Battle of Britain Memorial Chapel, Henry VII Chapel og The Grave of the Unknown Warrior.
Ad Themsen sejlede vi til Tower Bridge, og her gik vi i land for at se Tower of London. Det var en særlig oplevelse at se den store våbensamling, der omfattede alt lige fra lommeknive til kanoner og rustninger, og lige fra små drengerustninger til store ”elefantrustninger”!
Fra Tower kørte vi med bus til Buckingham Palace, hvor vi var så heldige at se ambassadøren fra Nepal forlade The Palace i karet…..
Vi så også Big Ben, Piccadilly Circus, The Horse Guard, Parliament Square, Fleet Street, St. Paul's Cathedral og Trafalgar Square med Nelson-statuen. Tænk, så mange indtryk på én dag.
I Greenwich National Maritime Museum var vi også gæster og fik ”High-tea” Fru Thastum Sørensen holdt en udmærket tale til de engelske værter, hvori hun bl.a. på alles vegne, takkede for den dejlige ferie, vi havde haft og for den venlighed, vi havde mødt overalt.

Onsdag den 2. august var der ingen arrangementer, så vores værter tog os med rundt til forskellige egne af Old England – og så måtte vi i øvrigt ”samle kræfter” til næste dag, som var en bedrøvelig: Vi skulle forlade vores engelske venner (og veninder!!)
I London tog pigeren med toget til Harwich for at sejle til Esbjerg. Drengene tog til Dover for at rejse hjem over Ostende, gennem Belgien og Tyskland. ”Nordekspressen”, som drengene var med, var 5. min. forsinket i Korsør, så de skulle have fart på, hvis de skulle nå toget i København kl. 19.22. Heldigvis blev de 5 min. indhentet, så alle, både piger og drenge og vore leder, kom med samme tog hjem, og det var dejligt, at alle pårørende var mødt op på Jyderup station for at byde os velkommen hjem.

Det har i alle henseender været en dejlig tur, som vi aldrig vil glemme, og vi glæder os alle meget til at se vore engelske venner igen, når de kommer hertil næste år.
Vi sender samtidig en tak til fru og hr. Hjorth-Olsen, fru Thastum Sørensen, samt Verdens Venskabs Forbundet, som havde tilrettelagt og arrangeret turen for os.
På kammeraternes og egne vegne.
Ellis og Jørgen2

Program for Jyderup Realskoles rejse 1961Program for Jyderup Realskoles rejse 1961
Herover værternes program for turen


Se også Englændere på besøg i Jyderup

Juli 1969 Fra Skamstrup til USA (Verdens venskabs forbund)
Gennem Verdens Venskabs Forbund
Youth For Understanding. Verdens Venskabs Forbund, har siden begyndelsen af 50'eren forestået udveksling af unge mennesker fra forskellige lande med det formål at fremme forståelsen landene imellem. Fra Danmark "eksporteres" hvert år ca. 90 unge mellem 15 og 18. år til USA, ligesom et tilsvarende antal "importeres"3


Kilde:
Kilde 1: Holbæk Amts Venstreblad 7. juni 1961, side 4; Jyderup børn til England.
Kilde 2: Jørgen Gybel Jensen, 15. marts 2016
Kilde 3: Kalundborg Folkeblad 19. juli 1969, side 6; Fra Skamstrup til USA (Verdens venskabs forbund)

Sidst opdateret 24. marts 2016
©Jyderup Realskole